Om een taxibedrijf te kunnen beginnen/te hebben, moet je je bedrijf inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) met SBI-code 4932. En je hebt een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) nodig. Als je dat allebei geregeld hebt, kun je een taxivergunning aanvragen bij Kiwa Register. Zonder taxivergunning is het namelijk niet toegestaan taxivervoer te verrichten. Dat staat in de Wet Personenvervoer 2000 (WP2000), Artikel 76 Wet personenvervoer 2000.
Let op: je VOG mag niet ouder zijn dan 2 maanden, als je een taxivergunning gaat aanvragen. En zorg er voor dat je de vergunningsaanvraag volledig invult, ondertekent en alle gevraagde bijlagen bijvoegt. Als Kiwa Register de aanvraag heeft ontvangen krijg je een betaalverzoek die je eerst moet betalen. Na betaling ontvang je een factuur. Pas als Kiwa Register alle documenten heeft en de betaling heeft ontvangen wordt de aanvraag in behandeling genomen. Je ontvangt uiterlijk binnen twaalf weken een beslissing op je aanvraag.
De vergunning krijg je voor onbepaalde tijd, maar er wordt wel elke 5 jaar getoetst of je nog aan de voorwaarden voldoet. Drie maanden van tevoren wordt u hierover schriftelijk geïnformeerd. U bent vervolgens zelf verantwoordelijk voor het tijdig indienen van de toets. Bij het niet op tijd indienen van de toets wordt een procedure voor intrekking van de vergunning gestart.
Het is overigens ook mogelijk om toe te treden als vennoot tot een bestaande VOF die al een taxivergunning heeft. In dat geval hoef je zelf geen eigen taxivergunning aan te vragen. Maar moet wel de bestaande taxivergunning van die VOF worden aangepast. Belangrijk is de informatie op de site van Kiwa Register (klik hier voor de eerste aanvraag van een vergunning en klik hier voor het wijzigen van een vergunning, of in elke situatie bepaalde gegevens die wijziging doorgegeven moeten worden aan Kiwa Register) goed door te nemen.
Het kan ook voorkomen dat de inspectie (ILT) besluit op basis van signalen een extra toets uit te voeren voordat je een taxivergunning krijgt. Dat noemen ze een wet BiBob onderzoek. Er vindt dan aanvullend achtergrond onderzoek plaats. Ook gemeenten met een eigen taxiverordening kunnen dat doen (bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam).
Tot slot: het oprichten van een bedrijf en het verkrijgen van een taxivergunning is één, maar er komt meer kijken bij het runnen van een taxibedrijf.
TIP: Bekijk ook de rubriek ‘ondernemer worden?’, voor bijvoorbeeld meer informatie over het chauffeursdiploma taxi.